Teksti on alunperin julkaistu Savon Sanomien Lukijan sanomissa 21.3.2025
Kuopio suunnittelee ja rakentaa -julkaisu helmikuulta sisältää ilahduttavan näkymän täydennysrakentamiseen. Jo julkaisun johdannossa todetaan kaavoituksen tavoitteena olevan kaupungin talouden vahvistaminen luomalla edellytyksiä elinkeinotoiminnalle ja ohjaamalla asuntotuotantoa täydennysrakentamiseen.
Täydennysrakentaminen eli rakentaminen olemassa olevan rakenteen sisällä on taloudellisesti järkevää, ympäristön kannalta kestävää ja kaupungin elinvoiman kannalta välttämätöntä.
Kuopion tulee harkita tarkkaan uusien alueiden kaavoittamista, jotta kaupunginosat säilyvät elinvoimaisina ja joukkoliikenne toimivana.
Uudet asukkaat tuovat elämää eri kaupunginosiin ja tukevat lähipalveluiden, kuten koulujen, päiväkotien ja kauppojen säilymistä. Jos kaavoituksen painopiste on uusilla alueilla, syntyy kierre, jossa palvelut siirtyvät perässä ja katoavat toisaalta. Tämä ei ole kestävää talouden, ympäristön eikä kaupungin kehityksen näkökulmasta.
Täydennysrakentaminen hyödyntää jo olemassa olevaa kunnallistekniikkaa, kuten katuja, vesijohtoverkostoja ja joukkoliikennettä. Se vähentää infrainvestointien tarvetta ja säästää veronmaksajien rahaa. Tiiviimpi kaupunkirakenne myös hillitsee uusien asuinalueiden rakentamista Kuopion ehdottomaan vahvuuteen; lähiluontoon.
Kuopion päästöistä noin kolmannes syntyy tieliikenteestä. Lisäämällä asutusta joukkoliikenteen solmukohtiin voidaan vähentää autoilun tarvetta. Juuri tästä syystä Kuopiossa on käynnissä runkolinjaston varren täydennysrakentamisselvitys, jossa joukkoliikenteen kehittäminen ja täydennysrakentaminen kulkevat käsi kädessä.
Täydennysrakentaminen ei ole vain keskustan kehittämistä, se vahvistaa myös lähiöiden ja taajamien elinvoimaa.
Monilla alueilla palvelut kuihtuvat väestön ikääntyessä, mutta rakentamalla lisää asuntoja voidaan tasapainottaa väestörakennetta. Tämä tuo uusia oppilaita kouluihin, vahvistaa palveluiden kysyntää ja monipuolistaa asuntotarjontaa. Kuopiossa täydennysrakentamisen kartoitusta onkin käynnissä monella kulmalla, muun muassa Puijonlaaksossa, Saarijärvellä ja Neulamäessä.
Tiivistäminen voi herättää myös huolta, kun uudisrakentaminen muuttaa totuttua asuinympäristöä. Asukkaiden kuuleminen ja viheralueiden huomioiminen ovat avainasemassa. Jatkossa Kuopiossa tarvitaan määrätietoisempaa etenemistä. Kuopion tulevaisuus rakennetaan fiksusti – nykyisten alueiden elinvoimaa vahvistamalla.
Jani Säisä
Kiinteistöalan liiketoimintajohtaja, kestävän kehityksen asiantuntija
Kuopion Keskustan kuntavaaliehdokas
Saara Karkulahti
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö
Kuopion kaupunginvaltuutettu
Kuopion kaupunginvaltuutettu ja Keskustan kuntavaaliehdokas