Saara Karkulahti

  • Etusivu
  • Saara
  • Blogi
  • Yhteys

Raskausaikana liikuntaa turvallisesti ja monipuolisesti

Tänään vietetään unelmien liikuntapäivää, kyseessä on kaikenlaisen liikkumisen juhlapäivä! Unelmien liikuntapäivän kunniaksi kirjoitin ajatuksia raskausajan liikunnasta. Koen, että monipuolinen liikunta raskausaikana on erittäin tärkeää. Itse sain pidettyä yllä liikunnallisuutta mm. joogan, sauvakävelyn, patikoinnin ja hiihdon ansiosta. Odottavat ja synnyttäneet äidit tarvitsevat tukea turvallisten liikuntamuotojen löytämiseen. Neuvolan elämäntapaohjaus sekä äitiysfysioterapiakäynnit olisivat edullinen ratkaisu.

Kaikenlainen liikunta raskausajalla on hyvästä

Ensimmäisellä äitiysneuvolan käynnillä juttelimme terveydenhoitajan kanssa tulevan äidin ja isän liikkumistottumuksista. Meidän terveydenhoitajamme viesti oli selvä: Kaikenlainen liikunnan harrastaminen raskausaikana tekee hyvää äidille ja kohdussa kasvavalle lapselle.

On tutkitusti todettu, että raskausaikana liikuntaa harrastaneiden äitien lapsilla on pienempi riski syntyä suuri­kokoisena. Syntymäpainolla on merkitystä myös lapsen myöhemmän painonkehityksen kannalta, sillä suurikokoisuuden tiedetään altistavan lapsuuden lihavuudelle. Havainnoivien tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta paransi myös odottavien äitien itsetuntoa, vähensi ahdistus- ja masennusoireita raskauden aikana ja paransi mielialaa. (Klikkaa: Lähde 1 ja lähde 2).

Sauvakävelyä, joogaa, hiihtoa ja patikointia

Ennen raskautta olin ehkä parhaassa juoksukunnossa missä olen koskaan ollut. Ajattelin että parhaassa tapauksessa pystyn juoksemaan pitkäänkin raskauden edetessä. Harmillisesti jouduin kuitenkin kipujen takia luopumaan juoksemisesta hyvin pian raskaaksi tulemisen jälkeen. Tämä suretti alkuun, mutta pian pitkät sauvakävelylenkit tulivat korvaamaan juoksemisen. Muut lempiliikuntamuotoni sainkin pitää aika lailla ennallaan.

Jooga on ollut jo useamman vuoden ajan ratkaisuni moneen fyysiseen ja henkiseen pulmaan. Raskaammat sarjat muuttuivat vatsan kasvaessa rauhallisempiin asanoihin. Iso kiitos ihanimmalle joogaopettajalle Hanna Kumpulaiselle (Hiljainen Mieli), jonka ohjauksessa raskausajan jooga tuntui turvalliselta. Uskon, että joogasta oli apua myös synnytykseen valmistautumisessa ja itse synnytyksessä.

Saara Hanhela lumikengät jalassa auringonlaskussa
Tänä talvena tuli käytettyä ahkerammin myös lumikenkiä.
Mikä onni, että Kuopiossa oli paras hiihtotalvi vuosiin! Muutimme vasta Kallaveden rannalle ja oli upeaa, että pitkin talvea pääsin hiihtämään leppoisille jääladuille omasta pihasta käsin. Tätä arvostin suuresti.

Retkeily on raskaana ollessa ihan parasta liikuntaa. Luonnon äärellä saa rauhassa aistia ympäristöä ja omia tuntoja niin mielessä kuin kehossa. Kuopiosta ja Pohjois-Savosta löytyy paljon retkikohteita, joita on helppo sovittaa omaan fiilikseen sopivaksi. Metsässä liikkuminen pitää yllä tasapainoa ja vahvistaa keskivartaloa. Myös melonta ja lumikenkäily kuuluvat liikkumispalettiini, sopivat raskaana olevallekin.

Liike on lääke

Vauvafoorumeilla ja raskaana olevien keskuudessa vallitsee toisinaan erikoinen käsitys siitä, että raskaana ollessa on hyvä vain levätä ja makoilla. Toki lepo on tärkeää, ja jokaisen raskaus on erilainen, mutta oma kokemus raskaudesta ja elämästä ylipäänsä on, että liike auttaa lähes kaikkeen henkiseen huoleen ja fyysiseen kipuun. Pitää vain löytää se itselle sopiva liikkeen muoto.

Nyt reilu kolme viikkoa synnytyksen jälkeen parasta on vaunulenkit pikkuisen kanssa. Vaunuttelu on sopivaa liikettä synnytyksestä palautuvalle keholle. Oma palautuminen on lähtenyt mukavasti käyntiin ja uskon, että yksi selitys on siinä, että sain raskausaikana pidettyä hyvin yllä liikettä.

Saara Hanhela vaunulenkillä kuntopolulla
Hiltulanlahdella on mukavia vaunuttelupolkuja.

Koen, että julkisen terveydenhuollon tarjoama tuki raskausajan liikkumiseen on täysin riittämätöntä. Vatsan kasvaessa ja erilaisten kipujen ja jumien myötä jokainen raskaana oleva kaipaisi äitiysfysioterapeutin tukea. Olisi tärkeää kuulla kehon fysiologisten muutosten vaikutuksista sekä saada vinkkejä turvalliseen liikkumiseen.

Toinen tärkeä kohta on synnytyksen jälkeen, kun oma keho tuntuu vieraalta ja mietityttää millaista liikuntaa ja missä vaiheessa voi alkaa harrastaa. Tämän haasteen selättämiseksi tarvittaisiin tehostettua elämäntapaohjausta neuvolaan sekä vähintään yksi fysioterapeutin käyntikerta jokaiselle synnyttäneelle.

Liikunnan iloa!

Saara Hanhela
Valtion liikuntaneuvoston jäsen
Hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan jäsen, Kuopio
Kuntavaaliehdokas, Kuopion keskusta

Kiinnostaako liikuntavaikuttaminen?

Seuraa minua sosiaalisessa mediassa:

  • Instagram: https://www.instagram.com/saarahanhela/
  • Facebook: https://www.facebook.com/hanhelasaara/

Muut liikuntaan liittyvät blogitekstini:

  • Arkiliikuntaa harrastamaan pitää päästä helposti ja turvallisesti
  • TOP 8 Kuopion korona-luontokohdetta
  • Pyöräilyn edistäminen on yhteinen työmme

Viimeisimmät artikkelit

  • Vastuullisuus on aitoutta ja vuorovaikutusta 15.5.2023
  • Lautakunnan päätös Kuopion yläkouluverkosta ei ole strategian mukainen 5.5.2023
  • Kaupunki edistää liikkumista kävelyn ja pyöräilyn olosuhteilla 11.1.2023
  • 30-vuotias Savonia irrottelee ja osaa katsoa tulevaisuuteen 1.12.2022
  • Keskusta puolueelle vahva strategia ja jämäkkä toimeenpano 26.11.2022

Blogit

  • 15.5.2023

    Vastuullisuus on aitoutta ja vuorovaikutusta

    Vastuullisuus on nouseva megatrendi. Enää ei ole kyse vain yksittäisistä ympäristökysymyksistä tai luonnonsuojelutoimista, vaan laajemmin maapallon kantokyvystä, ihmisoikeuskysymyksistä, ihmisten hyvinvoinnista, luonnon tilan parantamisesta ja oikeudenmukaisesta taloudenhoidosta.

  • 5.5.2023

    Lautakunnan päätös Kuopion yläkouluverkosta ei ole strategian mukainen

    Kuopion kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi 18.4. keskeisen alueen yläkouluverkon skenaarion, jossa Etelä-Kuopioon ei tule omaa yläkoulua. Päivitimme Kuopion strategian valtuustokauden alkajaisiksi. Näkemyksemme mukaan lautakunnan päätös on ristiriidassa strategian kanssa.

  • 11.1.2023

    Kaupunki edistää liikkumista kävelyn ja pyöräilyn olosuhteilla

    Kuopion kaupungin Niuvantien saneeraukseen liittyvä kävelylle ja pyöräilylle osoitettu kohtuuton kiertotie tuo esille surullisen viestin. Näyttää siltä, että kaupungin, jonka strategian ytimessä on hyvinvointi ja resurssiviisaus, liikkumisjärjestelyissä autoilijat asetetaan etusijalle.

Kaikki blogit

Saara Karkulahti – Kohti kestävää Kuopiota