Kaikenlainen liikunta raskausajalla on hyvästä
Ensimmäisellä äitiysneuvolan käynnillä juttelimme terveydenhoitajan kanssa tulevan äidin ja isän liikkumistottumuksista. Meidän terveydenhoitajamme viesti oli selvä: Kaikenlainen liikunnan harrastaminen raskausaikana tekee hyvää äidille ja kohdussa kasvavalle lapselle.
On tutkitusti todettu, että raskausaikana liikuntaa harrastaneiden äitien lapsilla on pienempi riski syntyä suurikokoisena. Syntymäpainolla on merkitystä myös lapsen myöhemmän painonkehityksen kannalta, sillä suurikokoisuuden tiedetään altistavan lapsuuden lihavuudelle. Havainnoivien tutkimusten mukaan säännöllinen liikunta paransi myös odottavien äitien itsetuntoa, vähensi ahdistus- ja masennusoireita raskauden aikana ja paransi mielialaa. (Klikkaa: Lähde 1 ja lähde 2).
Sauvakävelyä, joogaa, hiihtoa ja patikointia
Ennen raskautta olin ehkä parhaassa juoksukunnossa missä olen koskaan ollut. Ajattelin että parhaassa tapauksessa pystyn juoksemaan pitkäänkin raskauden edetessä. Harmillisesti jouduin kuitenkin kipujen takia luopumaan juoksemisesta hyvin pian raskaaksi tulemisen jälkeen. Tämä suretti alkuun, mutta pian pitkät sauvakävelylenkit tulivat korvaamaan juoksemisen. Muut lempiliikuntamuotoni sainkin pitää aika lailla ennallaan.
- Mikä onni, että Kuopiossa oli paras hiihtotalvi vuosiin! Muutimme vasta Kallaveden rannalle ja oli upeaa, että pitkin talvea pääsin hiihtämään leppoisille jääladuille omasta pihasta käsin. Tätä arvostin suuresti.
Retkeily on raskaana ollessa ihan parasta liikuntaa. Luonnon äärellä saa rauhassa aistia ympäristöä ja omia tuntoja niin mielessä kuin kehossa. Kuopiosta ja Pohjois-Savosta löytyy paljon retkikohteita, joita on helppo sovittaa omaan fiilikseen sopivaksi. Metsässä liikkuminen pitää yllä tasapainoa ja vahvistaa keskivartaloa. Myös melonta ja lumikenkäily kuuluvat liikkumispalettiini, sopivat raskaana olevallekin.
Liike on lääke
Vauvafoorumeilla ja raskaana olevien keskuudessa vallitsee toisinaan erikoinen käsitys siitä, että raskaana ollessa on hyvä vain levätä ja makoilla. Toki lepo on tärkeää, ja jokaisen raskaus on erilainen, mutta oma kokemus raskaudesta ja elämästä ylipäänsä on, että liike auttaa lähes kaikkeen henkiseen huoleen ja fyysiseen kipuun. Pitää vain löytää se itselle sopiva liikkeen muoto.
Nyt reilu kolme viikkoa synnytyksen jälkeen parasta on vaunulenkit pikkuisen kanssa. Vaunuttelu on sopivaa liikettä synnytyksestä palautuvalle keholle. Oma palautuminen on lähtenyt mukavasti käyntiin ja uskon, että yksi selitys on siinä, että sain raskausaikana pidettyä hyvin yllä liikettä.Koen, että julkisen terveydenhuollon tarjoama tuki raskausajan liikkumiseen on täysin riittämätöntä. Vatsan kasvaessa ja erilaisten kipujen ja jumien myötä jokainen raskaana oleva kaipaisi äitiysfysioterapeutin tukea. Olisi tärkeää kuulla kehon fysiologisten muutosten vaikutuksista sekä saada vinkkejä turvalliseen liikkumiseen.
Toinen tärkeä kohta on synnytyksen jälkeen, kun oma keho tuntuu vieraalta ja mietityttää millaista liikuntaa ja missä vaiheessa voi alkaa harrastaa. Tämän haasteen selättämiseksi tarvittaisiin tehostettua elämäntapaohjausta neuvolaan sekä vähintään yksi fysioterapeutin käyntikerta jokaiselle synnyttäneelle.
Liikunnan iloa!
Saara Hanhela
Valtion liikuntaneuvoston jäsen
Hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan jäsen, Kuopio
Kuntavaaliehdokas, Kuopion keskustaKiinnostaako liikuntavaikuttaminen?
Seuraa minua sosiaalisessa mediassa:
- Instagram: https://www.instagram.com/saarahanhela/
- Facebook: https://www.facebook.com/hanhelasaara/
Muut liikuntaan liittyvät blogitekstini: