Uusi valtuustokausi on käynnistynyt elokuussa ensimmäisen kokouksen sekä uuden valtuuston strategiaseminaarin myötä.
Mistä tällä vaalikaudella puhutaan ja päätetään? Tässä puntarointia isoihin linjoihin liittyen.
Lasten ja nuorten mielenterveys
Lasten ja nuorten mielenterveyden kysymykset ovat nostaneet päätään Kuopiossa jo pitkään. Palveluihin pääsy on ruuhkautunut ja muutenkin meillä ei ole palveluketjut ja prosessit kunnossa. Strategian arvioinnissa varhainen tuki ei etene tavoitteiden mukaisesti. Kuopion kaupungin strategia hyvän elämän pääkaupungista on vielä pitkän matkan päässä.
Velanotto ja kestävä talous
Kaupungin strategian arvioinnissa tuli esille, että kehittämistä vaatii myös kestävä talous. Talousarvio vuodelle 2021 on 19,2 miljoonaa euroa alijäämäinen. Palvelujen laajentamiseen ei ole mitään mahdollisuutta, on keksittävä miten samalla rahalla voi palveluja tuottaa vaikuttavammin. Mielestäni on keskeistä, että otamme velkaa vain investointeihin ja kohtuudella.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus
Hyvinvointialuevaalit järjestetään ensimmäisen kerran tammikuussa 2022. Uudet valtuustot aloittavat toimintansa 1.3.2022. Mitä tarkoittaa, kun sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden vastuulle? Miten kuntapalvelut muotoutuvat suuren muutoksen jälkeen? Tärkeäksi nousee myös Kuopion edunvalvonnallinen rooli, kun palveluiden järjestämisvastuu siirtyy toiselle toimijalle.
Kouluverkoston kehitys
Kouluverkoston kysymykset ovat varmasti yksi suurimmista keskusteluaiheista tällä valtuustokaudella. Itse koen tärkeäksi sen, että ratkaisuja tehdään kokonaisvaltaisen tarkastelun pohjalta, eikä yksittäinen koulu kerrallaan. Minulle on tärkeää, että pienten lasten koulumatkat voidaan pitää turvallisina ja kohtuullisen mittaisina. Hiltulanlahtelaisena kannan myös huolta siitä, että meidän tulisi saada mahdollisimman pian käyntiin Hiltulanlahden koulun laajennusurakka.
Ilmastonmuutos
Ensimmäinen valtuuston kokous käynnistyi lupaavasti, kun kävimme keskustelua ilmastonmuutoksesta liittyen kahteen valtuustoaloitteeseen ja niihin saatuihin vastauksiin. Toinen aloite käsitteli ilmastohätätilan julistamista ja toinen luonnon monimuotoisuusohjelman päivitystä synkronoidusti metsäohjelman kanssa. Odotan, että keskustelemme jatkossakin ilmastonmuutoksesta läpileikkaavasti koskien kaikkia kaupungin toimintoja. Edellinen valtuusto päätti kaupungin ilmastopoliittisen ohjelman päivityksestä ja uusi valtuusto pääsee nyt seuraamaan ja arvioimaan sen toteutusta.
Mistä itse haluaisin näiden lisäksi puhua?
Lisää liikuntaa ja liikettä!
Jokainen liikkumiseen ja liikuntaan laitettu euro maksaa itsensä varmasti takaisin kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin myötä. Haluan, että puhumme enemmän liikkumattomuuden kustannuksista sekä siitä, miten tärkeää liikunnan edistäminen on ennaltaehkäisevästä näkökulmasta. Tällä kaudella saamme Savilahden liikuntatilat valmiiksi sekä toivon, että luomme uusia ja päivitämme vanhoja lähiliikuntapaikkoja kuntoon. Kaikki uudet kävely- ja pyöräväylät ovat myös hyvin tervetulleita erityisesti maaseutualueilla.
Kansainvälisten osaajien rekrytointi ja pitovoima
Kaupunginstrategian arvioinnissa tuli esille myös, että työllisyys vaatii meiltä vielä tekoja. On selvää, että tarvitsemme kansainvälistä työvoimaa ja osaajia, jotta voimme säilyttää yritysten kilpailukyvyn. En voi käsittää, ettei meillä ole vieläkään järkevää prosessia siihen, miten saamme kiinnitettyä kansainväliset opiskelijat työelämään valmistumisen jälkeen.
Mistä sinun mielestäsi tulisi puhua?
Kommentoi sosiaalisessa mediassa ja lähetä terveisiä uutta kautta ajatellen!
Instagram: https://www.instagram.com/saarahanhela/
Facebook-sivu: https://www.facebook.com/hanhelasaara/
Saara Hanhela