Saara Karkulahti

  • Etusivu
  • Saara
  • Blogi
  • Yhteys
  • Kuntavaalit 2025

Mielenterveyttä jokaiseen päivään

Oman mielenterveyden ylläpitäminen on herkkää ja hyvin merkityksellisestä hyvinvoinnin vaalimisessa. Jokainen meistä voi myös tukea kanssaihmisten mielenterveyttä pienillä asioilla. Mä haluan jakaa omat matalan kynnyksen TOP3 vinkit siihen, miten sinä voit edistää omaa mielenterveyttä ja tukea muiden mielenterveyttä.

TOP 3 -vinkit oman mielenterveyden ylläpitämiseen

1 – Kysy itseltäsi joka ilta päivän päätteeksi: “Missä onnistuin tänään?”
Mä olen aivan varma siitä, että me jokainen onnistutaan joka päivä jossain. Onnistumisen ei tarvitse olla mikään mullistava, vaan riittää, että teet pienen huomion asiasta, joka meni mielestäsi hyvin ja josta voit olla tyytyväinen. Palaute itselle on yksi tärkeimmistä palautteen antamisen muodoista. Mä ajattelen, että siinä on samat elementit kuin muillekin palautteen antamisessa. Palaute itselle motivoi, ohjaa toimintaa ja auttaa kehittymään. Myönteinen palaute on lahja itselle, se on pieni muistutus siitä, että sinä olen tärkeä.

2 – Mieti ja tunnista vahvuutesi.
Mitkä on ne ydinvahvuudet, jotka tekee sinusta juuri sinut? Vahvuudet hahmottuu ja kirkastuu elämän edetessä, mutta on tunnistettavissa jo melko varhain. Kun tunnistat omat vahvuutesi, voit paremmin hahmottaa sitä, miten rakennat omaa elämääsi niin, että vahvuudet pääsee esille ja pääset hyödyntämään niitä. Miten sun vahvuudet näyttäytyy esimerkiksi opiskelussa, työnteossa, sosiaalisissa suhteissa, harrastuksissa. Omien vahvuuksien tunnistaminen ja käyttöön ottaminen lisää elämän mielekkyyttä.

3 – Tarkastele ja kuulostele omaa sisäistä puhettasi.
Mun mielestä itsensä kuunteleminen on kaikista tärkeimpiä asioita mielenterveydessä. Kun tunnistat itsesi puhuvan itsellesi loukkaavaan tai sättivään sävyyn, on tärkeää pysähtyä. Onko puheessa jotain perää, vai onko sanat turhaa negatiivista puhetta itselle? Mieti voisitko kääntää ajatuksen myönteiseksi tai edes lieventää sitä? On tärkeää tunnistaa ajatus ja puntaroida sitä. Joskus on myös hyvä osata tunnistamisen jälkeen lähettää ajatus pois: Ignorata se ilman, että asia alkaa vaivata sen enempää.

TOP3 vinkit kanssaihmisten mielenterveyden tukemiseksi

1 – Muista sanoa “kiitos”.
Perusteltu kiitos on kiva saada. Kiitoksen kautta on helppo osoittaa arvostusta toista ihmistä kohtaan. Toisen kiittäminen on myös hyvä teko itselle. Sen lisäksi, että kiittämisestä tulee yleensä hyvä mieli, myöhemmin on helpompi sanoa epämiellyttävistä asioista, kun on aiemmin muistanut kiittää hyvästä toiminnasta. Kiittäminen on myös arvovalinta, jolla voi synnyttää tai ruokkia sellaista toimintaa, mitä itse haluaa tukea ja vahvistaa

2 – Anna kehu kaverille.
Mulla on itselläni ollut jo pitempään henkilökohtainen kampanja: “Kehu naiselle päivässä pitää suupielet korvissa.” Kuka ei haluaisi kuulla kehua itsestään? Kaikki eivät kaipaa tai tarvitse kehuja, voidakseen olla sinut itsensä kanssa, mutta monilla vahvistava viesti omasta toiminnasta tai omasta itsestä voi olla hyvin merkityksellinen. Kehu päivässä -kampanja saa yleensä hyvää mieltä aikaan itsessäni ja kehun kohteessa. Mun kehu tänään meni kollegalle työpalaverissa. Hän teki tärkeitä huomioita, näki kokonaisuuden ja ohjasi keskustelua eteenpäin, kun muut jäivät jumiin. Palaverin päätteeksi kehuin miten napakasti hän toimi yhteisen edun nimissä.

3 – Kysy: “Mitä kuuluu? “
Kysymyksen kysyminen on yllättävän helppoa. Mutta vastauksen kuunteleminen ja kuuleminen on jo paljon vaikeampaa. Toisten kuuleminen ja se, että yrittää ymmärtää toista, kehittää omaa empatiakykyä. Ihmisen empatiakyky ja myötäelämisen taito tarkoittaa, että haluaa laajentaa omaa mieltä ja yrittää ymmärtää kanssaihmisiä. Mielestäni yksi parhaimmista teoista, mitä jokainen voi toisen mielenterveyden edistämiseksi tehdä, on pyrkiä ymmärtämään. Hyvä uutinen on, että empatiakykyä ja toisen ymmärrystä voi harjoitella ja opetella! Empatia rakentuu myös itsetuntemukselle, mitä paremmin itse tunnistat omia tunteitasi, sitä taitavampi olet tunnistamaan niitä myös muilta.

Muista pitää itsestäsi ja kanssaihmisistä huolta. <3

Saara

Viimeisimmät artikkelit

  • Lähiluonnon terveysvaikutuksilla on suuri taloudellinen merkitys 19.5.2025
  • Kuka saa ja kenelle annetaan? – Ajatuksia paikkajakoneuvotteluista 7.5.2025
  • Kiitos 274 kertaa – työ valtuustossa jatkuu 14.4.2025
  • Pieni Neulamäki II yritystonttien sijasta lähiretkeilyalueeksi 12.4.2025
  • Mitä asioita olen edistänyt vaalikaudella 2021-2025? 1.4.2025

Blogit

  • 19.5.2025

    Lähiluonnon terveysvaikutuksilla on suuri taloudellinen merkitys

    Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät valtuutetut, kiitos virkahenkilöstölle vuotuisesta ympäristökertomuksesta. Haluan kohdistaa ajatukseni tänään kuopiolaiselle luonnolle, joka mainitaan merkityksellisenä asiana Kuopion vetovoimakyselyissä sekä asukastyytyväisyyskyselyissä. Olen pettynyt siihen, että lähiluonto mainitaan vain kaksi kertaa ympäristökertomuksessa. Myöskään indikaattoreissa se ei näy millään tavalla.

  • 7.5.2025

    Kuka saa ja kenelle annetaan? - Ajatuksia paikkajakoneuvotteluista

    Kuntien ja maakuntien puolueorganisaatioissa on käynnissä neljän vuoden välein toistuva massiivisen palapelin kokoaminen. Ensin puolueet neuvottelevat luottamushenkilöpaikkojen jakamisesta. Suurin puolue kutsuu muut neuvotteluun, jossa tavoitellaan sitä, että paikkajako noudattelee mahdollisimman hyvin vaalitulosta. Puolueiden välisen neuvottelun jälkeen puolueet sopivat sisäisesti, kuka nimetään mihinkin luottamustehtävään.

  • 14.4.2025

    Kiitos 274 kertaa - työ valtuustossa jatkuu

    Kiitos 274 kertaa! Jos tarkastuslaskennassa ei tapahdu ihmeitä, näyttää siltä, että työ valtuustossa jatkuu ensi kaudella! Kasvatin äänimäärääni viime vaaleista ja kannatusta tuli yhä laajemmalta alueelta kuin aiemmin. 

Kaikki blogit

Saara Karkulahti – Kohti kestävää Kuopiota

Seuraavat kuntavaalit toimitetaan aluevaalien kanssa samaan aikaan sunnuntaina 13.4.2025.
Ennakkoäänestys kotimaassa 2.–8.4.2025.