Olen pohtinut syntyvyyden laskuun liittyviä kysymyksiä omasta elinpiiristäni, n. 30-vuotiaiden, täyteläisiä työ- ja perhe-elämän vuosia viettävien näkökulmasta. Hedelmällisessä iässä oleviin naisiin kohdistuu poikkeavan paljon ikään ja sukupuoleen liittyvää työelämäsyrjintää. Olemme työnantajalle riski, jonka useat työnantajat tuovat esille, ja jonka tiedostaminen ei kannusta tavoittelemaan omaa toivetta lapsiluvusta.
Ongelmallista suhtautumista esiintyy monissa tilanteissa. Yleistä on työhaastatteluissa esitetyt asiattomat kysymykset. Sillä ei saa olla merkitystä työhönottotilanteessa, millaisia ajatuksia naisella on perhe-elämästä. Nämä kysymykset lisäävät naisten epävarmuutta sekä saattavat työnantajat erityisen huonoon valoon. Vaikka näistä työnantajista ei tehtäisikään julkista ilmoitusta, naisten verkostoissa keskustellaan kokemuksista eri organisaatioiden perheystävällisyyteen liittyen.
Suurin osa tasa-arvovaltuutetulle tulevista syrjintäepäilyistä liittyy raskaus- ja perhevapaasyrjintään. Syrjintää ilmenee siinä, kun raskauden vuoksi pätevintä henkilöä ei valita tehtävään, työsuhde puretaan koeajalla tai perhevapaalle siirtyvä valikoituu irtisanottavaksi. Liian usein käy myös niin, että perhevapaalta palaavan työtehtävät ovat ”kadonneet”. Tätä tapahtuu kaikilla toimialoilla ja sektoreilla. Kyselyjen mukaan viidesosa perhevapailla olleista naisista kokee työnantajan hoitaneen perhevapaalta paluun huonosti tai erittäin huonosti.
Määräaikaiset työsuhteet ovat ongelmallisia monille nuorille naisille. On liian yleistä, että määräaikaisten työsuhteiden kestoa rajoitetaan raskauden tai perhevapaiden mukaan. Nuorten naisten työsuhteita ketjutetaan siihen saakka, kunnes työntekijän raskaus tulee ilmi eikä uutta työsuhdetta solmita. Tämä on kohtuutonta.
Epäkohtiin on puututtava. Tarvitsemme pikaisesti perhevapaauudistuksen, jossa vanhemmuuden kulut jakaantuvat tasaisesti molemmille vanhemmille. Palvelussuhdelainsäädäntöön tulee asettaa kielto, jonka mukaan määräaikaista palvelussuhdetta ei saa jättää uusimatta raskauden tai perhevapaiden perusteella. Työsuhdetta ei pidä saada rajoittaa kestämään vain äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan alkuun saakka.
Nykyisten kansanedustajien keski-ikä on 51 vuotta. Keskustan eduskuntaryhmän keski-ikä on 55 vuotta, ja miehiä on 73%. Tässä tekstissä mainitsemieni asioiden eteenpäin viemiseksi tarvitsemme nuorten naisten muutosvoimaa.
Saara Hanhela