Saara Karkulahti

  • Etusivu
  • Saara
  • Blogi
  • Yhteys

2020-luvun kunta panostaa asukkaiden osallistumiseen

Julkaistu alunperin Suonenjoki-lehdessä 28.8.2019
Kuntakehittäjän kynästä -kolumni

Uusi kuntalaki tuli voimaan keväällä 2015. Siinä on kiinnitetty huomiota kuntalaisten osallisuuteen ja vaikuttamismahdollisuuksiin. Kunta- ja lähidemokratia on muuttamassa muotoaan, tulevaisuuden kunnassa edustuksellinen demokratia on vain yksi mahdollisuus vaikuttaa kunnan asioihin. 2020-luvun vahva kunta panostaa kahteen asiaan: 1. Kunnan tärkein fokus on asukkaiden hyvän arjen tukemisessa, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. 2. Kuntalaiset osallistuvat oman elinympäristönsä suunnitteluun ja pääsevät vaikuttamaan rakennettuun ympäristöön sekä palveluihin.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra hakee kunnista kumppaneita innovatiivisiin demokratiakokeiluihin vuodelle 2020. Olen herätellyt SavoGrow -alueen asukkaita kysymällä kuntademokratian ja osallisuuden nykytilasta, kehityssuunnista ja uusista ideoista kunnissamme. Itse osallisuudesta innostuneena toivon, että kuntien yhteisvoimin kokeilemme jotain uutta tapaa ottaa asukkaat mukaan kuntakehittämiseen. Tuntuu, että tarvitsemme sosiaalisen median vastapainoksi myös keskustelualustan, jossa virkamiehet ja kuntalaiset voivat olla vuorovaikutuksessa arvostavassa ja avoimessa hengessä.

Hyviä esimerkkejä rakennetun ympäristön osallistavasta suunnittelusta löytyy Suomesta useita. Espoossa otettiin nuoret mukaan kouluympäristön suunnitteluun MuotoileMaa! -projektissa. Tuloksena on päästy seuraamaan paikan identiteetin vahvistumista, ilkivallan vähentymistä ja yhteisöllisyyden kasvamista. Lapinjärvellä otettiin kuntalaiset mukaan ideoimaan ja suunnittelemaan puistoaluetta. Lopputulos palvelee ja miellyttää kuntalaisia, mutta myös alun perin asiantuntijoiden luoma budjetti jäi osittain käyttämättä.

Ne kunnat, jotka onnistuvat sekä muuttamaan kunnan työntekijöiden toimintakulttuuria, että konkreettisesti luomaan kuntalaislähtöistä toimintaa, tulevat pärjäämään kuntakentällä. Lähtökohtana tulee olla, että jo ajatus siitä, että kunta on luonut edellytykset osallistumiselle ja vaikuttamiselle, lisää koettua hyvinvointia.

Tiesittekö muuten, että vain 56 % koko maailman kansalaisista elää demokratiassa? Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että demokratia heikkenee kehittyvissä maissa. Pystyisimmekö taklaamaan tätä kehityssuuntaa vahvistamalla omaa lähidemokratiaa?

Saara Hanhela

Viimeisimmät artikkelit

  • Vastuullisuus on aitoutta ja vuorovaikutusta 15.5.2023
  • Lautakunnan päätös Kuopion yläkouluverkosta ei ole strategian mukainen 5.5.2023
  • Kaupunki edistää liikkumista kävelyn ja pyöräilyn olosuhteilla 11.1.2023
  • 30-vuotias Savonia irrottelee ja osaa katsoa tulevaisuuteen 1.12.2022
  • Keskusta puolueelle vahva strategia ja jämäkkä toimeenpano 26.11.2022

Blogit

  • 15.5.2023

    Vastuullisuus on aitoutta ja vuorovaikutusta

    Vastuullisuus on nouseva megatrendi. Enää ei ole kyse vain yksittäisistä ympäristökysymyksistä tai luonnonsuojelutoimista, vaan laajemmin maapallon kantokyvystä, ihmisoikeuskysymyksistä, ihmisten hyvinvoinnista, luonnon tilan parantamisesta ja oikeudenmukaisesta taloudenhoidosta.

  • 5.5.2023

    Lautakunnan päätös Kuopion yläkouluverkosta ei ole strategian mukainen

    Kuopion kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi 18.4. keskeisen alueen yläkouluverkon skenaarion, jossa Etelä-Kuopioon ei tule omaa yläkoulua. Päivitimme Kuopion strategian valtuustokauden alkajaisiksi. Näkemyksemme mukaan lautakunnan päätös on ristiriidassa strategian kanssa.

  • 11.1.2023

    Kaupunki edistää liikkumista kävelyn ja pyöräilyn olosuhteilla

    Kuopion kaupungin Niuvantien saneeraukseen liittyvä kävelylle ja pyöräilylle osoitettu kohtuuton kiertotie tuo esille surullisen viestin. Näyttää siltä, että kaupungin, jonka strategian ytimessä on hyvinvointi ja resurssiviisaus, liikkumisjärjestelyissä autoilijat asetetaan etusijalle.

Kaikki blogit

Saara Karkulahti – Kohti kestävää Kuopiota